Tracimy owady – każdej dekady znika ich aż 10% z powodu pestycydów, degradacji środowiska czy intensywnego przemysłu. Dużo mówi się o wymieraniu pszczół i problemach, które to wymieranie za sobą niesie, ale problem nie leży tylko w pszczołach. Potrzebujemy wszystkich owadów, nawet tych, których nie lubimy, czy które nas irytują – bo bez nie będzie życia na Ziemi. Co więcej, to właśnie owady mogą nam znacząco pomóc w naszych globalnych wyzwaniach z wyżywieniem ludzkości – i bezpośrednio jako doskonałe dla nas źródło białka i tłuszczów, ale też pośrednio, w produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych,
O makroproblemach w mikrokosmosie rozmawiam z dr Jakubem Urbańskim, doktorem biologii molekularnej, pionierem przemysłowej hodowli owadów i założycielem pierwszej w Polsce profesjonalnej hodowli owadów Fabryka Owadów.
To my wymyśliliśmy pojęcie szkodnika, to my wymyśliliśmy pojęcie chwastu. To są rzeczy naturze obce.
Jakub Urbański
Czy owadów może zabraknąć?
Owady łatwo nam pominąć, zignorować, nie lubić. Są uciążliwe, gryzą, brzydzimy się ich. Mały mały kontakt z owadami i nie zauważamy, że jest ich tak dużo. Mało się więc przejmujemy ich losem, nie jest w stanie on nas poruszyć. A przecież powinniśmy zdawać sonie sprawę z tego, że przyrodniczo mają one ogromne znaczenie.
To nie jest tak, że te owady funkcjonują sobie równolegle do nas i mają swój świat. tylko owady są elementem przyrody i jeśli nie nauczymy się tego tak postrzegać, to możemy obudzić w świecie, który już nigdy nie będzie wyglądał tak samo.
Jakub Urbański
Nie tylko pszczoły
Kiedy mówimy o znikaniu i problemach owadów zazwyczaj się mówi i myśli o pszczołach. Jakub Urbański pokazuje jednak, że na pszczołach nasz problem się nie kończy i że brak innych owadów również jest istotną kwestią: owady przede wszystkim pełną istotną rolę w obiegu materii w przyrodzie. Owady zarządzają całymi ekosystemami, zwłaszcza tak bogatymi jak na przykład tropikalne lasy Ameryki Łacińskiej. Gdyby zabrakło owadów, życie na ziemi nie byłoby możliwe.
Owady to rozwiązanie problemów
Owady mogłyby stanowić sporą część naszej diety, ale przede wszystkim być ważnym elementem paszy dla zwierząt hodowlanych – bez konieczności niszczenia środowiska naturalnego na dużą skalę, jak to ma miejsce obecnie przy wycinaniu ogromnych połaci terenu pod uparwę paszy. Zwierzęta karmione jedzeniem z dodatkiem owadów okazują się zdrowsze i mają lepiej wykształcony układ pokarmowy oraz poprawia im się odporność.
Ale jest to jednocześnie wyważanie otwartych drzwi, bo te wszytskie zależności istnieją w przyrodzie od milionów lat. Polska, która jest jednym z największych producentów drobiu na świecie, jest też jednocześnie całkowicie uzależniona od importu surowców paszowych. Owady mogłyby sprawić, że hodowla ta będzie mniej destrukcyjna dla środowiska i zdrowsza dla zwierząt. Owady powinniśmy potraktować jako anonimowe źródło białka. Czy świat bez owadów sobie poradzi? Nasz świat, czy sama planeta?
Notatki do odcinka
Tutaj znajdziesz wszytskie linki i nazwy wspomniane w tym odcinku podcastu.
Możesz wesprzeć ten podcast na kilka sposóbów: polecić go u siebie w mediach społecznościowych czy podyskutować o odcinku na swoim blogu. Możesz również ocenić go w Apple Podcasts albo zostać jego producentem na Patronite i włączyć się w dyskuję na temat jeszcze nieopublikowanych odcinków i tematów.
Nie zapomnij też zostawić komentarza poniżej!
Do usłyszenia!
One comment
Pingback: O zmierzchu świata • Drzazgi Świata